Małe co nieco - parówki naturalnie i zdrowo!
Co zatem ma zrobić mama, która chce, żeby jej mały „parówkożerca” zjadał nie tylko smacznie ale i zdrowo? Z pomocą przychodzi nam moda na styl życia „eko”, dzięki czemu coraz więcej świadomych mam zaopatruje się w wędliny produkowane w naturalny sposób, które nie zawierają ulepszczy i chemicznych wzmacniaczy smaków.
Mięso jest ważnym elementem w diecie, istotnym dla prawidłowego rozwoju dzieci, a parówki pod warunkiem, że są wyprodukowane z dobrej jakości mięsa stanowią dla dziecka cenne źródło białka.
Mercedes wśród parówek
Najwyżej cenione są parówki cielęce, które mają najdelikatniejsze i najdroższe mięsko, stąd niewielu jest polskich producentów oferujących prawdziwe parówki cielęce. Najczęściej mamy do czynienia z „parówką cielęcą” jedynie z nazwy. Według definicji, parówki takie powinny zawierać przynajmniej 50% drogiego, cielęcego mięsa, tymczasem „parówki cielęce” zawierają tylko kilka procent cielęciny (lub wołowiny, która jest tańsza). Czujność rodziców „skanujących” etykietę produktu powinien wzbudzić również skład „bogaty” w różnego rodzaju substancje konserwujące i polepszające smak oraz niska cena produktu.
Ideał odnaleziony
Wśród producentów u których na daremno szukać polepszaczy smaku i konserwantów, i którzy są uprawnieni do używania nazwy – parówki cielęce – jest Bacówka Towary Tradycyjne. Gwarantowana zawartość parówki cielęcej z Bacówki to 95% mięsa, w tym 52% cielęciny i 43% wieprzowiny. Produkty te nie zawierają glutenu, ani dodatków chemicznych, są łagodnie przyprawione. Co daje rodzicom pewność, że podają dzieciom zdrowe i wartościowe produkty.
Sposób na parówkę
Paróweczki mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską, zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Pochodzenie
Parówki z Bacówki pochodzą z własnej masarni w wiosce Rajbrot. Od początku produkowane są według tradycyjnej receptury, dzięki czemu wyróżniają się walorami jakościowymi, zdrowotnymi i smakowymi. Ich aksamitny smak i jędrna struktura ukryte są w naturalnej osłonce, owędzanej dymem bukowym. Wędzenie jest naturalną i znaną od lat metodą konserwacji wędlin, za pomocą dymu, w wyniku czego produkty uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie.
Dostępność i cena
Parówki cielęce z Bacówki dostępne są w sklepach firmowych i franczyzowych pod szyldem Bacówka Towary Tradycyjne oraz w dobrych sklepach i delikatesach w rejonie południowej Polski. Lista sklepów: http://bacowkatowary.pl/pl/sklepy
Parówki cielęce – cysorskie paluszki cielęce z Bacówki dostępne są w cenie około 32 pln za kilogram.
Więcej informacji o produktach i firmie na stronie internetowej: www.bacowkatowary.pl
Nagrody, wyróżnienia
Oprócz uznania najmłodszych i ich rodziców, parówki cielęce zostały wyróżnione godłem AGRO POLSKA i AGRO POLAND-EURO QUALITY. Symbole te są gwarancją najwyższej jakości produktu.
O firmie Bacówka Towary Tradycyjne
Firma Bacówka Towary Tradycyjne rozpoczęła swą działalność w 2002 roku w Rajbrocie (60 km od Krakowa). Podstawową działalnością firmy jest produkcja i sprzedaż wędlin oraz produktów garmażeryjnych. Wędliny klasy Premium, nie zawierają ulepszaczy i chemicznych wzmacniaczy smaków. Z 1 kg mięsa otrzymywane jest około 70 dkg wyrobu.
Wędliny produkowane we własnej masarni w wiosce Rajbrot można otrzymać w sklepach firmowych franczyzowych pod szyldem Bacówka Towary Tradycyjne oraz w dobrych sklepach czy delikatesach w rejonie południowo - zachodniej Polski. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni to znak rozpoznawczy producenta.
Wszystkie produkty przygotowywane są wedle starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki to przede wszystkim wysoce selekcjonowane polskie mięso wieprzowe, peklowanie z dodatkiem naturalnych przypraw oraz odpowiednio wędzone – dymem olchowym, bukowym lub jałowcowym. W swej ofercie firma posiada produkty bezglutenowe oznaczone specjalnym znakiem.
Produkty firmy Bacówka są zdobywcami prestiżowych nagród i wyróżnień: AGRO POLSKA i AGRO POLAND-EURO QUALITY 2012 – pasztet odświętny z żurawiną oraz parówki cielęce. "PERŁA 2011" Nasze Kulinarne Dziedzictwo–Smaki Regionów - Produkt Regionalny - szynka długodojrzewająca Brawuś z kómory. Doceń polskie 2011 – Swoja ze słoja I miejsce „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2011 – pasztet z dziczyzny Premium. Grand Prix w konkursie Najlepsze w Polsce 2010 - Zadek po pańsku I miejsce „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2010 oraz Grand Prix i I miejsce w konkursie Małopolski Smak 2010 – szynka długodojrzewająca Brawuś z kómory. Małopolski Smak 2009 – Zadek po pańsku Polski Producent Żywności 2009 – szynka Szołdra, I miejsce w konkursie Małopolski Smak 2007 – Bocuś bacowski.
Bacówka Towary Tradycyjne