Eksperci polecają słodziki jako skuteczny i bezpieczny sposób na zarządzanie wagą ciała
Specjaliści ds. zdrowia i żywienia zebrani na konferencji potwierdzili, że nie trzeba rezygnować ze słodyczy, należy natomiast kontrolować ich spożycie. Podczas konferencji wykazano, że niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu wagi.
Dr Tommy Visscher, holenderski ekspert w dziedzinie zapobiegania otyłości, zaprezentował wyniki badań nad wpływem bilansu energetycznego (ilości dostarczanej i wykorzystywanej przez organizm energii) na wagę ciała. Wyniki pokazały, że nawet niewielka utrata wagi (2 do 3 procent) poprawia ogólny stan zdrowia, ograniczając ryzyko zachorowań na raka, cukrzycę i inne choroby związane z otyłością. Doktor Visscher twierdzi, że niskokaloryczne substancje słodzące zastępujące cukier w napojach i produktach żywnościowych mogą być ważnym czynnikiem, który pomaga zarówno obniżyć wagę ciała o 2-3 procent, jak i utrzymać ją na odpowiednią poziomie.
Konferencja zgromadziła m.in. największe autorytety w dziedzinie żywności, zwalczania otyłości i odżywiania. Jej celem było omówienie znaczenia niskokalorycznych substancji słodzących w diecie, jak również narosłych wokół nich mitów. „Nasza potrzeba słodkiego smaku nie zmieniła się na przestrzeni wieków; jedyne, co uległo zmianie, to fakt, że jemy coraz więcej, a ruszamy się coraz mniej. Ta zmiana wpływa bezpośrednio na wzrost poziomu otyłości w społeczeństwie. Słodziki mogą pomóc rozwiązać tę kwestię, zaspokajając nasz apetyt na słodki smak bez nadmiernego zwiększania dziennego poziomu spożywanych kalorii” — twierdzi Hans Heezen, Prezes ISA.
Pomimo znaczącej liczby publikacji i udowodnionych korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, ich dopuszczalny poziom spożycia jest nadal kwestionowany. Temat ten poruszył doktor dr Joris Van Loco, dyrektor ds. Żywności, Zdrowia i Bezpieczeństwa Konsumenta z Naukowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Belgii (Scientific Institute of Public Health). Przeanalizował poziom spożycia aspartamu w Belgii i udowodnił, że kształtuje się on poniżej dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI — Accepted Daily Intake), również
u chorych na cukrzycę i u dzieci.
Trevor Butterworth, dziennikarz, który publikuje w Financial Times i Wall Street Journal, zauważył, że niskokaloryczne słodziki cieszą się złą opinią: „Zarówno badania naukowe, jak i wyniki niezależnych analiz stwierdzają brak dowodów, że ich spożywanie jest ryzykowne dla zdrowia. Twierdzenie, że słodziki są szkodliwe dla zdrowia, jest zastraszaniem opinii publicznej i pozbawianiem jej ważnego sprzymierzeńca w walce z otyłością”.
Stefan Gates, gospodarz konferencji, autor wielu programów kulinarnych (m.in. wyróżnionego przez Stowarzyszenie Guild of Health Writers serialu „E-składniki”) tak komentuje temat słodzików: „Wokół E-składników dodawanych do artykułów spożywczych narosło wiele mitów, które — nawet jeśli są obalane — budzą niepokój. Wszyscy powinniśmy poznać zasady zdrowego odżywiania się, dlatego biorę udział w tej konferencji. Pragnienie słodkiego smaku jest głęboko zakorzenione w ludzkiej naturze i dla większości z nas zrezygnowanie ze słodkich potraw i napojów byłoby niezwykle trudne do wykonania. Niskokaloryczne słodziki to mniej kalorii przyswajanych każdego dnia, a więc brak przyrostu wagi ciała. A to jest korzystne dla każdego z nas”.
Na konferencji był także obecny polski ekspert, prof. dr hab. med. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który zauważył: „Od czasu syntezy pierwszego syntetycznego słodzika — sacharyny — minęło ponad 100 lat. W tym czasie pojawiły się nowe preparaty, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone w badaniach doświadczalnych i wieloletnich obserwacjach.
W trakcie konferencji zorganizowanej przez ISA omawiano korzyści związane ze zmniejszeniem spożycia kalorii poprzez stosowanie słodzików oraz przedstawiono stan badań nad nowymi preparatami, takimi jak pochodne naturalnych substancji, które izoluje się z roślin Stevia. Można przypuszczać, że szersze stosowanie tych substancji przyczyni się do zmniejszenia rozpowszechnienia otyłości i jej niekorzystnych dla zdrowia skutków”.
Poniżej lista pozostałych uczestników i tematów omawianych podczas konferencji:
Andrew Renwick, profesor i ekspert w kwestiach bezpieczeństwa niskokalorycznych substancji słodzących (Uniwersytet Southampton, Wielka Brytania) zaprezentował materiał „Dlaczego możemy być pewni, że niskokaloryczne substancje słodzące są bezpieczne”, w którym tłumaczy, dlaczego możemy im zaufać i dlaczego informacje o wpływie aspartamu na przedwczesny poród są nieprawdziwe.
Margaret Ashwell, doktor i niezależny ekspert w dziedzinie żywności, odznaczona Orderem Imperium Brytyjskiego, aktywnie działająca na rzecz programów unijnych „Zwalczanie otyłości u dzieci”, EARNEST i EURRECA, w swoim wystąpieniu „Czy niskokaloryczne słodziki mogą pomóc w utracie wagi? Wyniki badań” udowadniała, że słodziki przyczyniają się do utraty wagi.
John Brewer, profesor i ekspert w dziedzinie odżywiania sportowców (Uniwersytet Bedfordshire, Wielka Brytania) omawiał temat „Niskokaloryczne słodziki w nawodnieniu organizmu — zastosowanie w sporcie wyczynowym i ćwiczeniach fizycznych”, podkreślając rolę i korzyści zastosowania niskokalorycznych słodzików w napojach utrzymujących prawidłowe nawodnienie organizmu.
Ewan Currie, specjalista w dziedzinie marketingu z doświadczeniem w badaniach nad postrzeganiem żywności, jej składników i innowacji w dziedzinie odżywiania, w tym biotechnologii, przedstawił „Prawdy i mity na temat słodzików”.
Więcej informacji na temat konferencji i prelegentów: www.sweeteners.org/conference.asp
International Sweeteners Association (ISA) jest organizacją typu non profit zarejestrowaną w Belgii. Reprezentuje środowisko producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.
ISA została uznana przez Komisję Europejską, krajowe i międzynarodowe urzędy regulacyjne oraz Międzynarodową Organizację Zdrowia. Ma status niezależnego obserwatora nadany przez Komisję Codex Alimetarius, która wprowadza międzynarodowe standardy żywności.
ISA