Reklama

Grzybobranie w Młynie Klekotki resort & spa

Urokliwe leśne zagajniki, szelest trawy pod stopami, kosze pełne pachnących grzybów – w Młynie Klekotki resort & spa na Mazurach rozpoczął się sezon na grzybobranie.

Przez kilka najbliższych miesięcy, aż do późnej jesieni, amatorzy leśnych wędrówek mogą znaleźć w Klekotkach wspaniałe okazy. Aromatyczne grzyby pojawią się również w wielu potrawach serwowanych w hotelowej restauracji. Wraz z rozpoczęciem sezonu szef kuchni hotelu Młyn Klekotki resort & spa poleca specjalne menu. Znajdziemy w nim oryginalne dania pełne pachnących grzybów i leśnych owoców, inspirowane kuchnią regionalną oraz ruchem slow food.

Nieskażona przyroda Klekotek zachęca do leśnych wypraw w poszukiwaniu dorodnych grzybów. Już w połowie czerwca w warmińsko-mazurskich lasach pojawia się jeden z najsmaczniejszych – popularna kurka, czyli pieprznik jadalny. Wytrawni grzybiarze dostrzegą również pierwsze prawdziwki, koźlarze, podgrzybki i maślaki.

Po rannym grzybobraniu warto skosztować smacznych dań z leśnego menu w Młynie Klekotki resort & spa. Są wśród nich smażone kurki z czosnkiem i pietruszką, prawdziwki zapiekane z parmezanem oraz grzyby duszone z czerwonym winem. Specjalnością szefa kuchni jest również staropolski specjał – kulebiak. To pieczony pieróg z ciasta drożdżowego nadziewany złocistymi kurkami.

Grzyby w Młynie Klekotki resort & spa są podawane jako dania główne oraz przystawki. Pojawiają się również w sosach, farszach oraz zupach. Zachwycają walorami smakowymi oraz zapachem, nadając kuchni szlachetny, staropolski charakter. W połączeniu z leśnymi owocami oraz ziołami z własnego zielnika wzbogacają smak dziczyzny oraz ryb słodkowodnych.
Kuchnia hotelu Młyn Klekotki resort & spa godzi wpływy europejskie i regionalne. Zgodnie z ideą slow food dania są przygotowywane w oparciu o ekologiczne składniki oraz tradycyjne smakołyki regionu. Zalety kuchni podkreśla wino z hotelowej winiarni. W Młynie Klekotki resort & spa można również spróbować kilku gatunków miodów pitnych.

Smakoszom grzybów szef kuchni hotelu Młyn Klekotki resort & spa poleca:

Smażone kurki z czosnkiem i pietruszką
Składniki:
1 kg kurek
4 duże ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
masło
sól i pieprz
szczypta magii Klekotek

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe grzyby kroimy na kawałki, płuczemy pod bieżącą wodą
i odstawiamy do odsączenia. Podgrzewamy na patelni masełko i wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurki. Smażymy je na dość dużym ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając. Czekamy aż woda wyparuje z grzybów i kurki się zrumienią. Przyprawiamy solą
i pieprzem, dodajemy pietruszkę oraz smażymy przez minutę. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Młyn Klekotki resort & spa – luksusowy hotel mieszczący się we wnętrzach zabytkowego młyna z XVII wieku. Położony w zachodniej, wciąż najmniej odwiedzanej przez turystów części Mazur, łączy historyczną zabudowę z bogatym programem rekreacyjno-sportowym i kameralną atmosferą. Obiekt oferuje 42 pokoje, w tym 8 apartamentów. Hotel dysponuje bogatym zapleczem konferencyjnym. Na potrzeby szkoleń i spotkań biznesowych na terenie obiektu znajduje się kilka sal, wśród nich sala na rzece, sala kominkowa oraz sala w młynie. Do dyspozycji gości pozostaje także winiarnia, restauracja serwująca domowe i regionalne potrawy, ogród zimowy, gorące jacuzzi w środku lasu oraz urokliwe, kameralne SPA. Goście pragnący spędzić czas aktywnie mogą skorzystać z wielu atrakcji: kajaki, rowery, nordic walking z instruktorem, bilard, korty tenisowe oraz fitness club. Więcej informacji znajduje się na stronie: www.hotelmlynklekotki.pl.

Effective Public Relations

Tematy pokrewne

KONTAKT

pisz na adres: redakcja<@>newss.pl

Skuteczna dystrybucja informacji prasowych od 2008 roku. Usługa press box gwarantuje publikacje komunikatów w wielu portalach. Minimum kilkadziesiąt gwarantowanych publikacji każdej informacji prasowej w odpowiednio sprofilowanych serwisach. Wyjątkowo korzystne warunki współpracy. Kontakt: redakcja<@>newss.pl

Top