Parboiled znaczy "parzony"

Drukuj
 Czy wiesz, że ryż parboiled jest wyjątkowo bogaty w wartości odżywcze? Dzieje się tak, ponieważ poddawany jest specjalnemu procesowi obróbki termicznej zachodzącej w łusce ziarna. Sposób przetworzenia pozwala na zachowanie wewnątrz ziarna najcenniejszych składników odżywczych oraz witamin a także nadaje ziarnom charakterystyczny złocisty odcień.  Proces obróbki ryżu parboiled polega na nawilżeniu ziarna ryżowego przy użyciu wysokiego ciśnienia oraz gorącej wody. Następnie ziarno zostaje osuszone oraz pozbawione okryw. Stąd także pochodzi nazwa parboiled, co znaczy „parzony”.
         
Ryż Parboiled marki Britta jest produktem, który z pewnością zaspokoi oczekiwania osób ceniących sobie wyszukaną jakość i smak. Britta Parboiled obok bogatych walorów odżywczych charakteryzuje się delikatnym złocistym kolorem, wyraźnym aromatem oraz nieco twardszą strukturą. Zaletą ryżu jest sypkość i puszystość po ugotowaniu. Co ważne, Britta Parboiled  zachowuje swoją sypkość po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce a nawet zamrożeniu! Ryż parboiled Britta doskonale pasuje do mięs pieczonych, smażonych i gotowanych dań z ryb oraz potraw z warzyw. Dobrze sprawdza się także jako dodatek do sałatek lub baza do deserów z owocami.
www.britta.pl

 Britta